Vorige week at ik ‘authentieke’ Surinaamse roti met kip masala. Ik dacht altijd dat roti het kipmengsel was met ei en sperziebonen, maar roti is de pannenkoek waar je de kip masala mee eet. Roti betekent platbrood en komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. Vanuit daar waren er veel immigranten die zich vestigden in Suriname, waar roti ontzettend populair werd. In de jaren 70 kwamen veel Surinamers naar Nederland en werd het ook in Nederland een bekend gerecht.
Echte roti-pannenkoeken zijn meestal niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar haal je bij de toko. De Surinaamse variant van roti bevat gele spliterwten of aardappelen en is op smaak gebracht met komijn en chilipeper. Surinaamse roti wordt meestal met een aantal bijgerechten geserveerd, zoals kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren en kip. De bijgerechten worden gekruid met masala, een soort curry. Wij gebruikten voor dit gerecht roti gevuld met gele spliterwten. Ook de masala is van de toko, waardoor dit gerecht een echte authentieke Surinaamse smaak krijgt.
Je gebruikt bij het eten van roti met kip geen bestek maar scheurt stukjes roti af en pakt hiermee steeds wat van de bijgerechten. Soms even klunzen, maar ook erg leuk natuurlijk om met je vingers te eten. Het is best wat werk voor je dit gerecht op tafel hebt, maar zeker de moeite waard. Ook leuk om te maken als je gasten hebt!
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 500 gram sperziebonen (of kousenband)
- 3 grote kruimige aardappels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 (Surinaamse) peper
- 1 el masala (Nandan Masala nandan)
- 1 groente bouillonblokje
Voor de kip
- 700 gram kipdijfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 el masala (Nandan Masala nandan)
- 1 tl tomatenpuree
- 1 kopje water
- 2 bouillonblokjes
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Dop de sperziebonen en snij in gelijke stukjes van ongeveer 3 cm. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Snipper de ui en knoflook. Snij de peper in kleine stukjes (zonder zaadjes als je het niet te pittig wil maken).
- Giet een scheutje olie in de wok en verwarm dit. Bak de ui, knoflook en peper op laag vuur.
- Maak ondertussen een papje van 1 el masala, 1 bouillonblokje en wat water. Voeg dit toe bij de wok en roer goed door. Doe de stukken aardappel er bij en laat deze even mee bakken. Voeg wat water toe (ongeveer 100 ml) en doe het deksel er op. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Voeg daarna ook de sperziebonen toe en laat deze ook nog 8 minuten mee sudderen. Roer af en toe even door.
- Nu beginnen we aan het kipmengsel. Snipper ook hiervoor 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij de kipdijfilets in grote stukken.
- Giet een scheutje (zonnebloem)olie in een andere wok of hapjespan. Fruit de ui en knoflook hierin. Als het glazig is voeg de je tomatenpuree toe. Voeg de masala toe en laat even meebakken. Na een minuutje voeg je de stukken kip toe en wat peper. Laat dit alles even goed bakken en let op dat het niet aanbrand.
- Doe de bouillonblokjes erbij en de deksel op de pan. Laat de kip 5 minuten pruttelen en voeg vervolgens een half kopje water toe. Laat het geheel gaar koken op laag vuur. Na ongeveer 30 minuten is de kip gaar. Merk je dat je weinig jus hebt doe dan nog wat water er bij.
Meer lekkere hoofdgerechten vind je hier: Hoofdgerechten
Heerlijk recept!