Vandaag een lekker recept voor Portugese auberginestoof. De Portugese keuken kent veel invloeden vanuit diverse landen, zoals Brazilie en andere Mediteraanse landen. Ze maken daardoor gebruik van allerlei soorten kruiden, maar ook Mediteraanse producenten zoals tomaat en olijfolie mogen niet ontbreken. In deze Portugese stoof wordt aubergine gecombineerd met tomaat, bleekselderij en verschillende kruiden. Ontzettend smaakvol, gezond en lekker. Ik heb er gehaktballetjes bij gemaakt, maar je kunt deze ook weglaten en er een vegetarisch gerecht van maken.
Wat heb je nodig? (voor 3 a 4 personen)
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
5 stengels bleekselderij, in reepjes
2 blikjes tomatenblokjes
2 aubergines, in blokjes
200-300 ml groentebouillon
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
handje fijn gesneden basilicum
300 gr rijst
300-400 gram rundergehakt
2-3 tl mosterd
paneermeel
zout en peper
Hoe maak je het?
- Fruit de ui en knoflook 5 tot 10 minuten in een scheutje olijfolie in een hapjespan.
- Voeg de bleekselderij toe en bak deze even mee.
- Voeg de tomatenblokjes, bouillon, aubergine, paprikapoeder, komijnpoeder, koriander en basilicum toe. Breng aan de kook en laat het geheel 25 tot 30 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Kook ondertussen de rijst in 10 minuten gaar. Giet af en laat nog 10 minuten staan met deksel op de pan.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes klaar. Meng het gehakt met de mosterd, handje paneermeel, zout en peper.
- Maak balletjes van het gehaktmengsel. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten gaar in een koekenpan met een scheutje olijfolie.
- Schep de gehaktballetjes tot slot door het aubergine-mengsel. Breng eventueel nog wat extra op smaak met zout en peper.
Serveer de auberginestoof met rijst.