Vandaag deel ik een wat zomers gerechtje voor deze tijd van het jaar, namelijk Piri-piri garnalen (met het weer deze dagen zou je haast denken dat het nog steeds zomer is). Maar dit gerecht is wel een leuke en lekkere throw-back naar onze vakantie deze zomer in Portugal. Piri-piri gerechten zijn namelijk typisch Portugees. Piri-piri is gemaakt van een bepaalde chilipeper en erg spicy. Portugese zeevaarders namen deze chilipeper vanuit Amerika naar Afrika en nu is het een populair ingrediënt in hun eigen keuken.
Wij hebben tijdens onze vakantie genoten van de locale ‘ frango piri-piri’ oftewel kip piri-piri. Hierbij bakken ze kleine kipkluifjes in piri-piri kruiden en ze serveren het met tomatensalade en frietjes. Om je vingers bij op te eten! Ik wil dit gerecht ook nog een keer zelf maken, maar deze keer maakte ik piri-piri garnalen met komkommersalade en gele rijst. Ook erg lekker! De piri-piri marinade is overigens vers en zelfgemaakt in dit recept.
Wat heb je nodig?
- 300 gram / 2 kopjes gele rijst (of zilvervliesrijst met 1 tl kurkumapoeder)
- 400 gram garnalen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 zak rucola of gemengde sla
- 1 komkommer
- 1 blik ananas, in stukjes (of verse ananas in stukjes gesneden)
Voor de piri-piri marinademix:
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl oregano
- snufje zout
- snufje piri-piri kruiden (of chilipeper)
- 3 el olijfolie
Voor de dressing:
- 3 el water
- 3 el azijn
- 3 el olijfolie
- snufje knoflookpoeder
- snufje zout
- 1 tl peterselie
Overig:
Lange prikkers
Hoe maak je het?
- Meng de ingrediënten voor de marinademix door elkaar en meng met de garnalen. Laat de marinade even intrekken, terwijl je verder gaat met de andere bereidingen.
- Fruit de gesnipperde ui in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens ook de paprika toe en bak deze even mee.
- Doe de 2 kopjes rijst erbij en 3 kopjes water. Laat in 8-10 minuten droogkoken.
- Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Snij de komkommers door de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in plakjes.
- Meng de sla met de stukjes ananas en komkommer en giet de dressing er over heen.
- Rijg de garnalen aan de prikkers en bak in een pan (met het restant marinademix en eventueel nog wat extra olijfolie) in de pan in 3 minuten aan beide zijden gaar.
- Serveer de garnalenspiesen met de rijst en salade.