Vandaag deel ik met jullie een heerlijk pasta-gerecht, namelijk pasta carbonara met makreel en courgette. Carbonara is een echt Italiaans gerecht wat oorspronkelijk komt uit Lazio. De naam carbonara verwijst naar de kolenbranders, die dit gerechtje vroeger tijdens hun schafttijd zouden eten. Het is een makkelijk gerecht met vaste ingrediënten zoals kaas, ei en spek en niet te vergeten pasta. De spek heb ik vervangen voor makreel van Princes Foods.
In de echte carbonaro hoort eigenlijk geen room, maar ik vind het wel lekker om een soort van saus te hebben bij mijn pasta. Uiteraard niet uit een pot of zakje, want die sauzen zijn mij te zout en hebben veel onnodige toevoegingen en met een aantal ingrediënten maak je gewoon je eigen saus.
De pasta is makkelijk te maken en snel klaar, dus ik zou zeggen ‘buon appetito’!
Wat heb je nodig? (Voor 4 personen)
- 300 gram penne
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 blikjes makreel
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- geraspte kaas
- 1 tl rozemarijn
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Kook de penne in 11 minuten beetgaar.
- Snij de ui in halve dunne ringen. Pluk met een vork de makreel in stukjes. Snij de courgette in de lengte in kwarten. Schraap de zaadlijsten er uit en snij in plakjes van 1 cm.
- Giet een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui-ringen. Voeg vervolgens ook de courgette toe. En bak een aantal minuten mee. Doe de rozemarijn en makreel in de pan en bak ook deze even mee.
- Giet de penne af en bewaar wat van het kookvocht, hussel de penne door het makreelmengsel. Zet het vuur laag.
- Kluts de eieren met de slagroom en de kaas door elkaar. Voeg daarna al roerend dit ei-mengsel door de pan. Blijf roeren tot de saus is ingedikt en blijft hangen aan de pasta. Het ei-mengsel stolt als het ware een beetje. Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de pasta met nog wat geraspte kaas en eventueel wat citroensap.