In de tijd dat ik op kamers woonde at ik heel vaak gehakt. Lekker goedkoop! Ik had de periode daarna dus even genoeg van gehakt en at het eigenlijk maar zelden. Zonde eigenlijk, want een balletje gehakt bij een ‘prakkie’ met aardappels en groente kan ontzettend lekker zijn.
Daarom ben ik kort geleden gaan experimenteren met het maken van een lekkere gehaktbal. Deze gehaktbal is zoals oma hem maakt! Maar dan met een beetje pit door de chilipoeder die ik er aan toe heb gevoegd.
Benodigdheden (voor 4 personen):
400 gram gehakt
1 ui, gesnipperd
2 eieren
2 el ketjap manis
1 tl chilipoeder
2 el grove mosterd
peper en zout
2-3 el beschuitkruimels of paneermeel
roomboter
Bereiding:
1. Bestrooi een bord met fijne beschuitkruimels of paneermeel.
2. Kneed het gehakt in een kom met een gesnipperd uitje, de eieren, ketjap manis, chilipoeder, mosterd, peper en zout.
3. Maak ongeveer 8 ballen van het gehaktmengsel en wentel de ballen tot slot in de beschuitkruimels of paneermeel in het bord.
4. Smelt de roomboter in een braadpan op hoog vuur. Wacht tot het schuim is weg getrokken en voeg daarna de gehaktballen toe. Bak de gehaktballen goed bruin aan alle kanten.
5. Voeg een blokje runderbouillon en 300 ml gekookt water toe. Wil je liever een krokante gehaktbal, dan voeg je geen bouillon en water toe of maar een kleine scheutje water. Je kunt de bouillon en wat gekookt water alsnog toevoegen als de gehaktballen gaar zijn en uit de pan zijn gehaald, dan heb je wel een lekkere jus. Laat nog even koken en zet het vuur laag.
6. Laat de gehaktballen in 35 minuten gaar worden. Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen en groente.