Vandaag een recept voor koolhydraatarme lasagne met courgette en tonijn. Weer eens wat anders dan de oude vertrouwde lasagne bolognese en dan ook nog eens gezond en koolhydraatarm.
Na de feestdagen slaan veel mensen aan het balansen. Balansen wil zeggen wat minder calorieën eten en wat meer bewegen. Calorieën minderen kun je doen door alle ongezonde tussendoortjes of snacks te skippen en wat meer te letten op de inname van je koolhydraten. Even geen (of minder) brood, aardappels of pasta bijvoorbeeld.
Deze lasagne met courgette en tonijn is koolhydraatarm doordat je courgetteplakken gebruikt als ‘lasagnebladen’. Normale lasagnebladen zijn niet koolhydraatarm, maar je kunt deze makkelijk vervangen door de courgetteplakken. Net zo lekker of misschien zelfs nog wel lekkerder. Wil je liever toch lasagnebladen gebruiken dan kan dat natuurlijk ook, of je doet het allebei.
Ik maak lasagne vaak met gehakt, maar tonijn is een leuke en lekkere variant hierop. En ook nog eens gezond omdat tonijn boordevol eiwitten, goede vetten, vitamines en mineralen zit. Ik gebruikte in de lasagne tonijn van Princes.
Serveer de lasagne eventueel met een groene salade.
Wat heb je nodig? (voor 3-4 personen)
- 2 courgettes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 rode paprika, in kleine stukjes
- 500 gram passata (AH Basic)
- 1 theelepel oregano
- zout en peper
- 1 blikje tonijnstukken in water van Princes
- geraspte kaas
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken. Leg ze naast elkaar en bestrooi de plakken met zout. Laat de tonijn uitlekken.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Fruit hierin de gesnipperde ui een aantal minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de paprika toe en bak even mee. Giet daarna de passata en oregano er bij en zout en peper naar smaak.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Op het laatst voeg je de uitgelekte tonijn toe en roer dit goed door.
- Giet een gedeelte van de saus in een ovenschaal, bedek met een aantal plakken courgette en herhaal dit tot alles op is. Eindig met een laag courgetteplakken. Bestrooi met geraspte kaas.
- Zet de lasagne ongeveer 30 minuten in de oven, tot de kaas boven op gesmolten is.
Mocht je eventueel andere koolhydraatarme recepten zoeken. Kijk dan ook eens hier: koolhydraatarme recepten.