Vandaag een receptje voor een heerlijke courgettelasagne. De lasagnebladen zijn niet gemaakt van pasta, maar van courgette. Lekker, gezond en koolhydraatarm. Nou ben ik niet zo van het diëten, maar een beetje op de lijn letten is altijd goed. Daarom probeer ik door de weeks (met name tijdens de avondmaaltijd) veel groenten te eten. Groenten zitten namelijk vol met vitamines en mineralen en bevatten een stuk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappels, rijst of pasta. Daarom kun je lekker veel van deze lasagne eten zonder dat je er dik van wordt. Wil je echt afvallen let dan wel op dat je magere geraspte kaas gebruikt en niet te veel. Deze lasagne is toevallig ook vegetarisch, maar binnenkort wil ik ‘m ook nog een keer proberen met gehakt.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
3 kleine courgettes, in dunne plakken
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
700-800 ml tomato fritto/ gezeefde tomaten
600 gram verse spinazie
2 bollen mozzarella, in plakken
1 tl basilicum
1 tl oregano
100 geraspte kaas
handje pijnboompitten
verse basilicum
stokbrood
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 180 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Leg de courgetteplakken naast elkaar en bestrooi met zout.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit zachtjes de ui en knoflook. Voeg de gezeefde tomaten en kruiden toe (oregano en basilicum), zout en peper en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg vervolgens handje voor handje de spinazie toe en laat slinken in de tomatensaus.
- Dep de courgetteplakken droog met keukenpapier.
- Schep een dun laagje tomatensaus in een schaal en leg er 1/3 van de courgetteplakken en mozzarella op. Schep weer wat tomatensaus in de schaal en maak zo nog 2 lagen. Eindig met een laagje tomatensaus.
- Bestrooi de schotel met geraspte kaas, pijnboompitten en eventueel nog wat verse basilicum.
- Bak de lasagne 45 minuten in de oven.
Serveer de lasagne met stokbrood en een lekker glaasje rode wijn.