Een frittata is een kruising tussen een omelet, pizza en pannenkoek. Dit gerecht is van oorsprong Italiaans en ideaal om restjes op te maken. Restjes groenten, maar ook restjes gekookte aardappel. Ik heb een frittata met aardappel, courgette en paprika gemaakt. Het lastige aan het maken van een frittata is het omdraaien er van, maar in het recept vind je hiervoor een aantal tips. Je kunt de frittata eten als lunch, maar ook als avondeten met bijvoorbeeld een groene salade.
Wat heb je nodig? (voor 3 tot 4 personen)
- 350 gr aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1/2 courgette, in kleine blokjes
- 1 rode (punt)paprika, in kleine blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 5 eieren
- handje geraspte kaas
- 1 tl tijm
- snufje chilipoeder
- zout en peper
- evt. zakje rucola
Hoe maak je het?
- Kook de aardappelblokjes in water 10 minuutjes voor.
- Bak ondertussen in een koekenpan de courgette, paprika en ui in een scheutje olijfolie.
- Giet de aardappelen af en voeg bij de groentes. Bak even mee.
- Kluts de eieren. Roer op het laatst de geraspte kaas, tijm, chilipoeder, zout en peper er door heen. Giet het eimengsel over het groente-aardappelmengsel. Laat het ei op middelmatig vuur in 10 minuten stollen.
- Nu het spannende gedeelte, het omdraaien: Laat de frittata op een bord glijden en leg er een bord op om de frittata om te keren. Giet vervolgens de omgekeerde frittata weer in de pan en bak de andere kant in nog 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Je kunt de frittata in plaats van om te draaien ook 2-3 minuten in de oven zetten onder de grill, maar dan moet je koekenpan uiteraard wel ovenbestendig zijn.
Serveer de frittata met een groene salade.