Het tweede picknick- recept met vis is couscoussalade met makreel. Lekker light, maar wel voedzaam. Daarnaast is makreel een gezonde vette vis, vol met omega 3 vetzuren en vitaminen, dus ook nog eens supergezond. Je kunt de makreel vers kopen bij de visboer, maar ook uit een blikje is ’t ie heerlijk. Kies dan wel voor een verantwoorde vis, bijvoorbeeld deze van Princes.
Makreel is lekker op een toastje, broodje, maar ook lekker in een salade. Combineer zoals ik het deed met couscous, tomaat, komkommer, rode ui en kruiden. Maar je kunt ook kiezen voor gemengde sla of spinazie en de couscous weglaten. Je salade is dan wat lichter en koolhydraatarm.
Deze salade is makkelijk om mee te nemen in een bakje voor bij de picknick. Maar natuurlijk ook lekker om mee te lunchen of als bijgerecht voor bij de barbecue.
Wat heb je nodig?
- 1 blikje makreelfilet, in zonnebloemolie
- 200 gram couscous
- 300 ml water
- 3 tomaatjes
- 1 rode ui
- 1 lente-uitje
- halve komkommer
- citroensap
- olijfolie (extra vierge)
- peterselie
- dille
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Doe de couscous in een schaal. Giet 300 ml kokend water erop. Roer 2 eetlepels olijfolie, een scheutje citroensap en wat zout er door heen. Laat 5 minuten wellen met een bordje er op.
- Laat de makreel uitlekken.
- Halveer de komkommer door de lengte, schraap de zaadlijsten er uit en snij in plakjes. Snij de tomaat in stukjes, de lente-ui in ringetjes en de rode ui in halve ringen.
- Meng vervolgens de tomaat, komkommer, lente-uit, rode ui en makreel door de couscous. Maak op smaak met peterselie, dille, zout, peper en eventueel nog wat citroensap.
- Garneer eventueel met nog wat extra makreel of partjes citroen.
Voor andere lunchrecepten kun je ook eventueel hier kijken: Lunchrecepten