Tjap Tjoy is een bekend gerecht uit de Chinese keuken en betekent letterlijk ‘gemengde groenten’. Zelf Tjap Tjoy maken is veel gezonder, omdat Chinese restaurants er vaak flink wat ongezonde smaakmakers aan toevoegen, zoals vetsin. Zonde! Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten.
Als je het lekker vindt kun je er ook nog reepjes kipfilet of grote garnalen aan toevoegen. Serveer met noedels, bami, nasi of witte rijst. Ik heb de tjap tjoy gemaakt met kipfilet en serveerde er witte rijst bij.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 winterpeen, in kleine reepjes
- 200 gram peultjes, gedopt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 200 gram taugé
- 1 bakje kastanjechampignons, in vieren
- sojasaus
- oestersaus of vissaus
- 200 ml kippenbouillon
- 2 el maizena
- sambal naar smaak
- Optioneel: 400 gram kipfilet in blokjes of 400 gram grote garnalen gepeld
Hoe maak je het?
- Verwarm een scheutje (arachide) olie in een wokpan en bak de stukjes paprika, winterpeen en peultjes ongeveer 5 minuten.
- Voeg vervolgens de knoflook, taugé en kastanje champignons toe en bak deze even mee.
- Roer de bouillon, 2 el sojasaus, 2 el oestersaus, en maizena (opgelost in een beetje koud water) er door heen. Voeg naar smaak sambal toe en laat het geheel even inkoken.
Als je het gerecht met kip of garnalen wilt maken dan bak je deze eerst in een scheutje olie met knoflook, sambal en 1 el sojasaus. De kip bak je rondom bruin en gaar, de garnalen hoeven maar 3 minuten gebakken te worden anders worden ze taai. Vervolgens haal je ze uit de pan en bak je de groenten zoals bovenstaand beschreven. Je hoeft dan geen knoflook toe te voegen bij stap 3. Voeg de stukjes kip of garnalen toe na stap 3.
Serveer de tjap tjoy met rijst of noedels.