Kip jambalaya is een Amerikaans wereldgerecht. Jambalaya komt oorspronkelijk uit Louisiana, een staat in Zuid-Amerika. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Cajunse keuken. Cajuns zijn inwoners uit Louisiana die afkomstig zijn uit Canada. En nog steeds is Louisana verbonden met Jambalaya, want ieder voorjaar wordt er een Jambalaya festival gehouden in de stad Gonzales (in Louisiana). Hoe leuk is dat?
Jambalaya lijkt een beetje op paella, omdat je de rijst kookt in een pan samen met groenten en vlees. Rijst is dus de basis en je kiest zelf welke groenten of vlees je er aan toe voegt. Ik vind dat kruidige kip en chorizo echt niet kunnen ontbreken aan dit gerecht. Paprika, tomaat en champignons maken het gerecht helemaal af. Het is een heel makkelijk gerecht, omdat je alles bij elkaar gaar laat worden in één pan.
Chorizo is een echte smaakmaker en onmisbaar in dit gerecht. Chorizo is vaak wel zout, dus wees voorzichtig met andere kruiden. Ik bak de kip aan met een beetje cajunkruiden, maar gebruik verder geen andere kruiden om het gerecht op smaak te brengen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 2 a 3 kipfilets, in blokjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 75 gr chorizo, in plakjes
- 1 bak champignons, in plakjes
- 1 rode paprika, in stukjes
- 250 gr rijst
- 1 blik gepelde tomaten
- 500 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel cajunkruiden
Hoe maak je het?
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan met deksel en bak de kip rondom bruin met de cajunkruiden en knoflook. Haal de kip uit de pan en hou even apart.
- Bak de ui in de pan tot deze glazig is. Voeg de chorizo, champignons en paprika toe en bak even mee.
- Voeg de kip weer toe. Voeg de rijst, het blik gepelde tomaten en bouillon er bij en roer door.
- Laat het geheel in 20 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Roer af en toe even door.