Een echt lente-gerecht deze plaattaart met witte asperges en geitenkaas. Want ja ze zijn er weer: Hollandse asperges! Ook wel het witte goud genoemd. Van half april tot eind juni zijn ze tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ze zijn niet alleen superlekker, maar ook nog eens gezond. Asperges zitten vol met vitamine B, E en mineralen. Ook zijn ze vochtafdrijvend en ze bevatten weinig calorieën.
Asperges zijn veelzijdig te combineren in allerlei gerechten. De meeste kennen de traditionele versie wel met ham, ei en krieltjes. Maar op een plaattaart of in een quiche zijn asperges ook heerlijk. Ik maakte een plaattaart met witte asperges en geitenkaas. Een super combinatie wat mij betreft. Heerlijk met een glaasje witte wijn (bijvoorbeeld deze Sauvigon Blanc van Barefoot).
Als je asperges langer vers wilt houden, wikkel ze dan in een vochtige theedoek en bewaar ze in de koelkast. Verse asperges zijn herkenbaar aan het piepende geluid dat ze maken als je ze over elkaar heen wrijft. Schoonmaken van de asperges doe je met een dunschiller. Schil de asperges van boven naar beneden. Doe dit zorgvuldig, niet goed geschilde asperges zijn draderig. Snij tot slot de harde stukken af van de onderkant, meestal zo’n 2 cm.
Onder de foto vind je het recept!
Wat zit er in? (voor 2 personen)
- Verse bladerdeeg-rol (of pizzadeeg-rol kan ook)
- 500 gram witte asperges
- 100 gram crème fraîche
- 100 gram geitenkaas, zachte
- 1/2 rode ui, in ringetjes
- verse tijm, blaadjes van takjes gerist
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de bladerdeeg-rol uit en vouw de randjes om.
- Maak de asperges schoon en kook ze in 10 minuten. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
- Smeer de crème fraîche uit over het bladerdeeg en bestrooi met wat zout en peper.
- Verdeel de asperges over de plaattaart, leg de kopjes om en om. Dat geeft een leuk effect.
- Brokkel de geitenkaas in stukjes en verdeel over de plaattaart. Verdeel daarna de ringetjes rode ui en verse tijm over de plaattaart.
- Bak de plaattaart af in ongeveer 25 minuten.