Vandaag een picknick recept voor bagels met tonijnsalade en wraps met vitello tonnato. Twee heerlijke lunch-gerechtjes met tonijn. Deze gerechtjes zijn superleuk om mee te nemen als je gaat picknicken. Vandaag is het tegen de verwachting in lekker weer, dus wie weet gebruik jij zo’n lekker picknick recept?
Wisten jullie trouwens dat het 2 mei Wereld Tonijn dag was? Niet omdat we meer tonijn moeten gaan eten, maar wel even om stil te staan bij de belangrijke rol die deze vis speelt in ons bestaan. Omdat tonijn zo geliefd is staat het sinds 2016 op de lijst van bedreigde diersoorten. Daarom is het van belang dat tonijn duurzaam gevangen wordt. Princes zet zich in voor duurzame tonijnvisserij en pleit voor voortdurende verbetering (te zien aan het MSC – label op de blikjes).
Al eet ik het niet wekelijks, het is altijd handig om een blikje tonijn in huis te hebben. Makkelijk om bijvoorbeeld even een salade in elkaar te flansen voor de lunch of op een toastje te doen als hapje. Mijn tonijnsalade is altijd wel anders, aangezien het er maar net aan ligt welke ingrediënten ik in huis heb. Deze tonijnsalade lijkt heel veel op de tonijnsalade van de La Place. Daar serveren ze hem op een focaccia broodje (wat trouwens mijn lievelingsbroodje is bij de la Place!). Ik serveerde hem op een bagel wat ook erg lekker is en het ziet er ook nog eens leuk uit.
De wraps met vitello tonnato zijn ook erg lekker en makkelijk te maken. Voor de lunch snij ik ze altijd schuin doormidden, maar je kunt ze ook in plakjes snijden en dan serveren als klein hapje. Echte vitello tonnato maak je met kalfsfricandeau, maar varkensfricandeau kan ook.
Als je deze gerechtjes meeneemt is het natuurlijk wel belangrijk om ze mee te nemen in een koeltas of koelbox, aangezien vis (en ook vlees) snel kan verkleuren en bederven in de zon. Volgende week deel ik het derde gerechtje met jullie wat te zien is op de foto, namelijk couscoussalade met makreel.
Bagels met tonijnsalade
Wat heb je nodig?
- 4 bagels
- 1 blikje tonijn, op waterbasis
- ongeveer 3 eetlepels mayonaise
- paar zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
- 1/4 appel, in kleine stukjes
- 2 eetlepels kappertjes
- 1/4 rode ui of sjalotje, fijn gesnipperd
- botersla of krop sla
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Laat het blikje tonijn uitlekken.
- Meng de tonijn met de mayonaise. Roer vervolgens de stukjes tomaat, appel, rode ui en kappertjes er door. Breng eventueel nog wat extra op smaak met zout en peper.
- Beleg de bagel met een blaadje sla. Verdeel hier de tonijnsalade over.
Wraps met Vitello Tonnato
Wat heb je nodig?
- 2 grote wraps
- 1 blikje tonijn op water
- 3 eetlepels mayo
- 3 eetlepels kappertjes
- rucola
- (kalfs)fricandeau
Hoe maak je het?
- Laat het blikje tonijn even uitlekken.
- Pureer met een staafmixer de tonijn, mayonaise en twee eetlepels kappertjes tot een romig geheel.
- Verdeel de tonijn-mayo over de twee wraps. Bestrooi met wat kappertjes en rucola en beleg dan de fricandeau er over heen.
- Rol de wraps op en laat een half uurtje in de koelkast staan.
- Snij de wraps door de helft of in plakjes.
Bedankt voor het delen van dit lekkere picknick recept! Ik kijk ook uit naar mooie zomerdagen en wandelingen in het bos met een picknick. We vinden het heerlijk om buiten in de natuur of aan het strand te eten.