Hierbij een heerlijk recept voor spaghetti bolognese. Gelukkig heb ik bijna nooit een gebrek aan inspiratie wat we gaan eten. Er zijn zoveel soorten gerechten om te maken en uit te proberen. De één lukt soms beter dan de ander, maar ik vind het experimenteren met allerlei soorten gerechten superleuk! Toch blijven een aantal gerechten regelmatig terug komen. Zo ook deze heerlijke spaghetti bolognese. Het is echt een makkelijk gerecht en zoveel lekkerder dan spaghetti uit een pakje.
Op het eerste gezicht lijkt de saus vrij kaal, maar stiekem zitten er behoorlijk wat groente in verwerkt. De truc is dat je de groente zo fijn mogelijk maakt. Voor de wortel gebruik ik een klein hakmolentje om het fijn te maken, dat scheelt weer wat snijwerk. Het is verschillend per keer welke ingrediënten ik gebruik om de bolognese-saus te maken. Het ligt er maar net aan welke ingrediënten ik in huis heb en waar ik zin in heb. Tomaat, gehakt, ui, knoflook, wortel en paprika zit er bij ons standaard in. Prei, champignons, courgette of aubergine zijn optioneel.
Over de soort spaghetti (pasta) is hier nog al eens discussie. Ik eet het liefst volkoren, maar mijn wederhelft eet liever witte pasta. Dat lossen we dan maar op door twee pannetjes pasta te koken of door een grote zeef te hangen in de pan waardoor de ene pasta in de zeef kookt en de andere pasta onder de zeef.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen):
- 2 uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 500 gram gehakt
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 of 2 rode paprika’s, in fijne blokjes
- 1 grote winterwortel, in fijne stukjes
- optioneel: champignons in plakjes, prei en/ of stukjes aubergine of courgette
- 1 blik tomatenblokjes of 1 pak passata
- optioneel: scheutje rode wijn
- 2 tl oregano
- 1 handje verse basilicum/ 2 tl gedroogde basilicum
- zout en peper
- 300-400 gr (volkoren)spaghetti
Hoe maak je het?
- Fruit de ui en knoflook in een scheutje olijfolie in een hapjespan.
- Doe het blikje tomatenpuree erbij en roer even goed door op middelhoog vuur, zodat de tomatenpuree wordt ontzuurd.
- Kruid het gehakt met zout en peper en voeg toe. Voeg de fijn gesneden paprika, wortel en eventuele andere groenten toe en bak een aantal minuten mee.
- Voeg ook de tomatenblokjes of passata, oregano, basilicum en zout en peper naar smaak toe en breng zacht aan de kook. Eventueel kun je ook een scheutje rode wijn toevoegen. Laat de saus 20 minuten inkoken. Check regelmatig en roer even door, voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
- Kook ondertussen de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de spaghetti met bolognese-saus. Garneer eventueel met verse basilicum en/of geraspte kaas.