Hierbij het tweede beloofde kerstgerechtje met vis, namelijk vitello tonnato. Een ontzettend lekker en feestelijk voorgerechtje, wat ook nog eens makkelijk te maken is.
Vitello tonnato is een voorgerecht wat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse keuken. Klassieke vitello tonnato is gemaakt van plakjes kalfsvlees met een dikke romige saus gemaakt van tonijn uit blik. Vlees en vis, kalf en tonijn. Het klinkt als een rare combinatie, maar de smaak is subliem.
In restaurants bestel ik ik vitello tonnato regelmatig als voorgerechtje, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Ik vraag me nu af waarom, want het is echt heel makkelijk. In plaats van kalfsvlees gebruikte ik fricandeau. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de tonijnmayo maken en dat is in een minuutje gepiept. Eventueel kun je dit vooraf al maken, dan hoef je alleen nog maar de borden op te maken als je gasten er zijn. De tonijnmayo maakte ik van tonijn (uiteraard) en van ansjovis, dit maakt de tonijnmayo lekker zoutig. Maak het af met kappertjes en een plukje rucola en klaar is je feestelijke voorgerecht. Hiermee steel je de vast de show!
Wat heb je nodig? (voor 8 personen)
- 1 blik tonijn (in olijfolie) uitgelek
- 4 ansjovisfilet uit blik (in olie)
- 5 el mayonaise
- citroensap
- 2-3 pakjes gebraden fricandeau (vleeswaren)
- 4 el kappertjes
- 1 zakje rucola
Hoe maak je het?
- Pureer in een kom de tonijn, ansjovis en mayonaise met de staafmixer.
- Druppel wat citroensap er bij en roer dit door.
- Verdeel de plakken fricandeau over het bord en druppel de tonijnsaus er over heen.
- Bestrooi met kappertjes. Garneer met rucola