Vandaag een lekker voorgerecht wat je kunt serveren tijdens de kerstdagen: pasteitjes met tonijnragout. Het is nog maar net sinterklaas geweest, maar voor je het weet is het al weer kerst. Daarom wil ik de komende periode een aantal leuke en makkelijke kerstgerechtjes met jullie delen, zodat jullie zonder stress wat moois op tafel kunnen zetten.
Kerst is de tijd van lichtjes, gezelligheid en natuurlijk van lekker eten. Hoe leuk is het om een gezellig kerstdiner te organiseren voor de familie. Toch wil niemand de hele dag in de keuken staan, dus maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies voor niet al te ingewikkelde gerechten en vraag je gasten of zij willen zorgen voor het hoofd- of voorgerecht. Scheelt jou weer wat werk!
Bij een kerstdiner is vlees voor de meesten een belangrijk hoofdingrediënt. Toch zie je ook steeds meer vega- en visgerechten. Als princesambassadeur ben ik gevraagd om deze maand twee gerechten te bedenken met vis. Hierbij vandaag de eerste: pasteitjes met tonijnragout. De pasteibakjes kocht ik kant en klaar, dus dan blijft alleen nog het maken van de ragout over. Ragout maken is ongeveer 20 minuutjes werk en het makkelijke hiervan is dat je het ook de dag er voor kunt maken (of nog eerder en dan invriezen).
Wat heb je nodig? (voor 6-8 bakjes)
- 1 ui
- bakje champignons
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 125 ml slagroom
- 400 ml runderbouillon
- 2 blikjes tonijn van Princes
- peterselie
- pasteibakjes (Jos Poell)
Hoe maak je het?
- Snipper de ui en snij de champignons in stukjes.
- Verhit de boter in een steelpannetje en fruit de ui.
- Voeg vervolgens de stukje champignons toe en laat 5 minuten op laag vuur meebakken.
- Doe de bloem er bij en roer het geheel goed door elkaar.
- Schenk de slagroom erbij en blijf roeren tot de bloem helemaal is opgenomen.
- Voeg de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 5-8 minuten inkoken.
- Op het laatst voeg je de uitgelekte blikjes tonijn bij.
- Schep de tonijnragout in de pasteibakjes en bestrooi met peterselie.