Hierbij deel ik met jullie een recept uit het basisboek Aziatisch: Chow mein met kip. Het is al even geleden dat ik een berichtje poste over dit boek, maar hier is dan het beloofde recept. Chow mein is een gerecht uit de Chinese keuken. ‘Chow’ betekent (roer)bakken en ‘mein’ verwijst naar de noedels in het gerecht. Een lekker, gezond en kleurrijk gerecht vol met groenten.
Eiernoedels bevatten veel eiwitten en wat minder koolhydraten. Ik vind dit soort noedels echt horen in dit gerecht. Shiitakes had ik zelf nog nooit gebruikt. Ik vond ze ook best prijzig, maar het was echt een heerlijke toevoeging. De bleekselderij heb ik weggelaten, simpelweg omdat ik die vergeten was te kopen. Ik miste het niet echt, maar kan me voorstellen dat dit wel lekker is erbij. De ingrediënten voor de saus zijn niet zo spannend en kun je prima in de supermarkt kopen.
Naast dat het een gezond gerecht is, vol met groenten, is het snel klaar en makkelijk te maken. In het boek ‘basisboek Aziatisch’ zie je bij elke stap ook nog een foto ter verduidelijking.
Wat heb je nodig?
- 200 gram gedroogde Chinese eiernoedels (chow mein)
- 4 el olie
- 300 gram kipfilet, in reepjes gesneden
- 3 lente-uitjes of bos-uitjes
- 2 stengels bleekselderij (heb ik weggelaten in het gerecht)
- 100 gram shiitakes, fijn gesneden
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 200 gram broccoli, in roosjes
- 500 ml kippenbouillon
- 125 gram taugé
- 1,5 el sojasaus
- 1,5 el oestersaus
- 1,5 el maizena
Hoe maak je het
1. Voorbereiden:
Leg de noedels in een kom en zet ze onder in kokend water. Laat ze 5 minuten weken totdat ze zacht zijn. Spoel ze kort af met koud water, laat ze uitlekken en drogen op keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de noedels 5 minuten. Houd ze warm in een schaal.
Dit staat niet in het boek, maar let er op dat je de noedels klaar maakt zoals aangegeven op de verpakking. Dit kan namelijk verschillend zijn per soort.
2. Bakken
Veeg de pan schoon met keukenpapier, verhit de rest van de olie en bak de kip goudbruin op matig hoog vuur. Voeg, als de kip gaar is, de lente-uit, bleekselderij, shiitakes, paprika, broccoli en 3 eetlepels bouillon toe. Roerbak alles 3 minuten tot de groenten gaar zijn.
3. Afmaken
Meng de taugé door het gerecht en giet de rest van de bouillon, de sojasaus en de oestersaus erbij en breng alles aan de kook. Maak de maizena aan met 2 tot 3 eetlepels water en giet het maizena-papje in de wok. Roer de ingrediënten goed door elkaar en blijf roerbakken terwijl de saus indikt. Schep het gerecht over de noedels in de schaal en serveer direct.