Dessert in een glaasje. Ik houd er van! Deze ‘cheesecake in a jar’ hoef je niet te bakken en is gemaakt met volle geitenmelk van Betsie’s geitenzuivel. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik cheesecake een keer met wat anders wilde proberen dan met gewone melk. Geitenmelk geeft een lekkere twist aan dit recept en zorgt in combinatie met de roomkaas voor een nog zachtere en vollere smaak.. Eerder maakte ik ook al een frambozensmoothie met volle geitenmelk van Betsie’s geitenzuivel. Nu dus cheesecake in een glaasje. Je kunt deze no bake cheesecake serveren als toetje, maar ook als gebakje bij de koffie. Het gerecht is vrij machtig, dus zorg er wel voor dat je kleine glaasjes gebruikt.
Ik dacht altijd dat cheesecake uit Amerika kwam, maar na wat research las ik dat de oorspronkelijke cheesecake uit Griekenland komt. Al tijdens de eerste Olympische Spelen zouden atleten cheesecake gegeten hebben. Daarna is het recept overgewaaid naar verschillende anderen landen en elk land maakt zijn eigen variant.
De Nederlandse versie van cheesecake (oftewel kaastaart) wordt niet gebakken, maar gestold. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van vruchtjes in of op de taart. Ik heb gekozen voor een topping met aardbeien, maar je kunt bijvoorbeeld ook blauwe bessen, frambozen of een toefje slagroom met nog wat citroenrasp er op gebruiken als topping.
Afgelopen weekend is ’tie door de familie gekeurd en ze vonden ‘m erg lekker, dus ik denk dat ik al weet wie het toetje mag maken met kerst 😉
Wat heb je nodig? (voor 4-6 glaasjes)
- 140 gr koekjes naar keuze (bijvoorbeeld bastognekoeken)
- 40 gram boter
- 1/2 tl vanille-aroma
- 125 ml volle geitenmelk (bijvoorbeeld van Betsies)
- 2 eieren
- 100 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 185 gram roomkaas naturel
- rasp van 1 citroen
- snufje zout
- 250 ml slagroom
Overig:
- rasp
- kom
- steelpannetje
- garde
- mixer / keukenmachine
- 4 glaasjes
Hoe maak je het?
- Doe eerst de voorbereidende werkzaamheden: rasp de citroen, leg de gelatine in koud water (de blaadjes los van elkaar) en zet alle ingrediënten klaar.
- Verkruimel de koekjes in een keukenmachine (of plastic zak met deegroller). Smelt de boter in een pannetje en meng de verkruimelde koekjes er door heen. Schep het koekmengsel in de glaasjes en druk goed aan. Zet de glaasjes in de koelkast.
- Verwarm de melk met vanille-aroma tot de melk net kookt.
- Splits de eieren, je gebruikt alleen de eidooiers in dit recept. Klop in een kom met een garde de dooiers met suiker goed los. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe en roer met de garde tot alle suiker is opgelost. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm tot het gebonden is. Doe dit op laag vuur, het mengsel mag niet koken. Dit duurt zeker 5 minuten. Haal vervolgens het pannetje van het vuur.
- Roer met een garde de roomkaas erdoor en een snufje zout. Roer tot slot de geraspte citroenschil er door.
- Klop de slagroom met een mixer of in de keukenmachine tot deze bijna stijf is. Roer het mengsel uit de pan er door heen.
- Schenk het cheesecake-mengsel in de glaasjes over de koeklaag. Laat dit 3-4 uur uur opstijven in de koelkast.
- Tot slot garneer je de glaasjes met wat vers fruit en eventueel verse munt.
Tips:
- In plaats van gelatine kun je ook gelatinepoeder van bijv. Jacob Hooi of agar agar gebruiken.
- Wil je liever een gezonde bodem? Gebruik dan 130 gram dadels, 40 gram kokosolie, 40 gram walnoten en 75 gram havermout. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal fijn.
Dit bericht is in samenwerking met Betsies Geitenzuivel, lees hier mijn disclaimer