Ik ben dol op hartige taart, maar ik maak het eigenlijk maar zelden. Het leek me altijd zo veel werk. Na het maken van deze taart heb ik besloten om het vaker te doen want met een goed recept is de taart zo gemaakt.. en het leuke is dat je ontzettend veel lekkere combinaties kunt maken. Deze keer heb ik ‘em gemaakt met prei, gehakt en ricotta.
Benodigdheden (voor 3 a 4 personen):
- 7 plakjes bladerdeeg voor hartige taart (Bladerdeeg van het merk Tante Fanny bevatten plantaardige ingrediënten. Koopmans kan ook, daar zitten geen rode e-nummers in voor zover op de verpakking staat)
- 2 preien, in ringetjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 200 gr. rundergehakt
- 4 eieren
- 200 gr. ricotta
- 100 ml. (kook)room
- 100 gr. geraspte kaas
- 1 beschuit of handje paneermeel
Bereiding (20 min bereidingstijd, 30-40 min oventijd):
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Laat de bladerdeegplakjes even ontdooien.
- Bak de ui en knoflook glazig in wat olijfolie.
- Voeg het gehakt toe en bak tot het rul is. Voeg daarna ook de preiringetjes toe en bak deze nog even mee.
- Klop met een garde de ricotta en room door elkaar. Kluts de eieren er door heen. Voeg vervolgens de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de bodem en langs de randen en prik er met een vork wat gaatjes in, zodat de lucht er uit kan.
- Verkruimel de beschuit tot fijne kruimels en strooi de helft van de kruimels (of handje paneermeel) over de bodem bladerdeeg.
- Verdeel het gehaktmengsel over de bodem en vervolgens het ei-kaasmengsel. Bestrooi de taart met de rest van de geraspte kaas en verkruimelde beschuit of paneermeel.
- Bak de taart in 30-40 minuten gaar in de oven.