Vandaag een receptje voor Italiaanse ovenschotel. Parmigiana is een namelijk een heerlijke ovenschotel uit Italie met tomatensaus, gegrilde groente en kaas naar keuze. Ik heb gekozen voor ricotta en parmigiano Reggiano.
Ik ben gek op ovenschotels, dus probeer er regelmatig eentje uit! Zo ook deze. De letterlijke betekenis van het Italiaans woord heb ik niet kunnen vinden. Wel kon ik achterhalen dat Parmigiana verwijst naar luiken van een Italiaans huis met dakpansgewijze latjes. Zo als je ook de groenten dakpansgewijs in de ovenschaal doet.
Afhankelijk van welke groente je gebruikt krijg je dan parmigiana di melanzana (met aubergine) of parmigiana di zucchine (met courgette). Ik heb gekozen voor kant en klare gegrilde groenten-mix. Dus werd het parmigiana di verdure grigliate oftewel parmigiana met gegrilde groenten.
Een heerlijk en gezond gerecht wat snel te bereiden is, waarbij de oven het meeste werkt doet. Lekker met een groene salade of met een stokbroodje om mee te dippen. Ook handig om de avond vooraf te maken. Dan trekken de smaken van de ovenschotel lekker in elkaar en hoef je uit je werk alleen nog maar de schotel in de oven te doen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 2 pakken gegrilde groenten (450 gram uit diepvries, ontdooid)
- Passata di pomodoro ( 600 gr)
- 250 gram riccota
- 1 bol mozzarella, in stukjes gescheurd.
- fijn geraspte kaas (grana padano bijvoorbeeld)
- paneermeel
- oregano
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel 2 of 3 eetlepels passata met een lepel over de bodem van de ovenschaal.
- Leg 1/4 van de gegrilde groenten er op, schep 1/4 passata er op en bestrooi met de geraspte kaas. Maak zo nog drie lagen, maar eindig zonder de geraspte kaas
- Verdeel de ricotta over de laatste laag en vervolgens de stukjes mozzarella.
- Tot slot verdeel je de oregano er over en bestrooi je het met een laagje paneermeel.
- Zet de ovenschotel 45 minuten in de oven.
- Serveer met een groene salade of met een stokbroodje.