Vandaag een makkelijk en gezond recept: spruitjesstoemp, oftewel spruitjesstamppot. Stoemp is eigenlijk de Belgische benaming voor stamppot, maar het klinkt zo leuk. En Belgische stoemp bestaat net als dit gerecht ook uit aardappelpuree met groente en spekjes.
Veel mensen gruwelen van spruitjes, maar ze zijn wel supergezond. Deze groene knolletjes bevatten veel vitamine C, vitamine K, calcium en vezels. Ze zijn goed voor de lijn, verbeteren je weerstand, goed voor de darmen en ze verbeteren zelfs je geheugen. Een heerlijk winters gerecht.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 1200 gram aardappelen ( geschild en in stukken
- 700 gr spruitjes, schoongemaakt
- 250 gr spekjes
- scheutje melk
- klontje roomboter
- 1-2 el mosterd
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Kook ondertussen de spruitjes in ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Bak vervolgens de spekjes uit in een koekenpan zonder boter of olie.
- Als de aardappelen gaar zijn doe je er een scheutje melk, een klontje boter, zout en peper bij. Niet te veel melk in een keer, je kunt altijd nog wat extra toevoegen. Stamp de aardappelen met
- een pureestamper tot puree.
- Roer de spekjes, gekookte spruiten en mosterd er door heen en klaar is je stamppot