Vandaag een recept voor suikervrije stoofpeertjes. Bij ons in de familie staan stoofpeertjes standaard op het menu met kerst. Wij eten ze altijd als bijgerecht, maar je kunt er ook heerlijke toetjes van maken. Deze kerst maak ik de stoofpeertjes suikervrij. Niet omdat ik helemaal geen suiker eet, maar ik probeer het wel zoveel mogelijk te vermijden. En omdat ze net zo lekker zijn als suikervrij vind ik het helemaal leuk om deze versie met jullie te delen! Gebruik wel Gieser Wildeman peren, deze zijn echt het lekkerst.
Wat heb je nodig?
- 1,5 kilo stoofperen (bijvoorbeeld gieser wildeman)
- 150 ml rode wijn (of zwarte bessensap als je geen alcohol wilt gebruiken)
- 200 ml pure peren- of appelsap
- 2 kaneelstokjes
- 5 kruidnageltjes
- water
Hoe maak je het?
- Schil de peren met een dunschiller. Snij ze in vieren en snij het klokhuis er uit. Je kunt kleine peertjes ook in zijn geheel koken met klokhuis en al.
- Doe de geschilde peertjes in een pan en voeg de rode wijn, sap, kaneelstokjes en kruidnageltjes toe. Voeg tot slot nog wat water toe, tot de peren voor de helft onder water staan (er komt bij het koken veel vocht vrij, dus te veel water hoeft niet).
- Zet de peren op hoog vuur, tot ze koken. Stoof de peertjes daarna in 2 tot 3 uur zacht en rood.
Maak eventueel een perensausje van het vocht uit de pan. Maak een papje van maïzena en koud water en voeg dit toe aan het perenvocht. Kook dit nog even door.