Vandaag een recept voor Griekse gehaktschotel met rijst. De Grieken staan erom bekend dat ze uitzonderlijk oud kunnen worden. Dit komt mede door hun gezonde voedingspatroon. In de Griekse keuken wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten zoals aubergine, courgette en tomaat. Ook gebruiken ze veel (verse) kruiden zoals mint, oregano, tijm en kaneel. Daarnaast zijn ook olijfolie, feta, honing, noten en yoghurt bekende ingrediënten voor de Grieken. Lekkere ingrediënten, maar ook ontzettend gezond.
Vandaag een lekker recept voor een Griekse gehaktschotel met rijst. Of de Grieken het echt zo eten weet ik niet, maar de combi van tomatensaus en feta maakt het voor mij echt een Grieks gerecht. Ik combineerde de saus met rijst, maar als je het lekker vindt kun je natuurlijk ook combineren met pasta.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 500 gr rundergehakt
- 2 rode paprika’s, in stukjes
- 1 courgette, in stukjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 el tomatenpuree
- 400 gr tomatenblokjes (uit pot of vers)
- 300 gr rijst
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl kaneel
- (verse) basilicum
- 100 gr feta, in blokjes
- zout en peper naar smaak
Hoe maak je het?
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak het gehakt rul in een scheutje olijfolie.
- Voeg de paprika, courgette en ui toe en bak even mee.
- Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en kruiden toe en laat de saus 10-15 minuten pruttelen. Doe op het laatst de blokjes feta er bij en roer nog even door.
Serveer de gehaktsaus met de rijst.