De Hollandse variant van Kip Pilaf is een gerecht met pittige tomatensaus, kipfilet en perzik. Een heerlijke combi van pittig en zoet, geserveerd met rijst.
Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten en het betekent gebakken rijst. Als ze daar Pilav maken bakken ze de rijst in boter en garen het vervolgens in bouillon. Net zoals wij bijvoorbeeld risotto maken. Waarom dit gerecht dan bij ons Pilav heet weet ik ook niet, maar lekker is het wel!
Nog in mijn studententijd at ik Kip Pilav wel eens uit een pakje van Knorr, maar deze is inmiddels uit het assortiment. Dat geeft gelukkig niks, want zelfgemaakt is ’tie nog veel lekkerder en gezonder! Als er kinderen mee eten (of als je gewoon niet zo van pittig eten houd) kun je de sambal achterwege laten.
Een lekkere lichte maaltijd die snel op tafel staat.
Groentetip: Voeg naast de paprika ook stukjes courgette toe. Of serveer dit gerecht met een groene salade.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 350-400 gr rijst (basmati of zilvervliesrijst)
- 2 uien, gesnipperd
- 400 gr (biologische) kipfilet, in stukjes
- 1-2 rode paprika, in stukjes
- 1 blik perziken of 2-3 verse perziken, in stukjes
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- zout en peper
- 1 el (gerookte) paprikapoeder
- 1-2 tl sambal
- scheutje ketjap manis (een gezonde variant vind je in de natuurwinkel)
Hoe maak je het?
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet een scheutje olie in een hapjespan en fruit de gesnipperde ui hierin.
- Bestrooi de kipfilet-stukjes met zout en peper. Voeg de kip toe aan de gefruite ui en bak tot de kip rondom bruin is. Doe de paprikastukjes er bij en bak ook deze even mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en een scheutje water, tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg daarna de paprikapoeder, sambal en ketjap manis toe naar smaak.
- Laat de saus 10 minuten pruttelen. Voeg op het laatst de stukjes perzik toe.
- Serveer de pilav met de gekookte rijst.